Cercar en aquest blog

dissabte, 24 de desembre del 2011

Activitats

Activitats dia 22 de desembre
 Dia 22 de desembre, darrer dia abans de les vacacions de Nadal, es varen fer diferents activitats, que ja s'havien anunciat al Maurifull: taller de coques de torró, de neules i decoració de Nadal, el mercadet solidari, taller de xapes, representacions de teatre, etc. La participació va ser un èxit i els al·lots i al·lotes s'ho passaren molt bé.

Aquí teniu algunes fotografies d'aquestes activitats:
 


 



L'EQUIP MAURIFULL VOS DESITJA BON NADAL I BONES FESTES!

Ens retrobarem el mes de gener!

dimecres, 21 de desembre del 2011

Excursió

Excursió dels alumnes de 2n d'ESO

Els alumnes de 2n d'ESO varen fer una sortida dia 20 de desembre. Varen anar a la fàbrica Quely (a Inca) i al Museu de Sant Antoni i el Dimoni a sa Pobla. Aquí en teniu algunes fotografies:




 També visitaren el museu de la jugueta:





Visita a la biblioteca

Alumnes de 1r visiten la biblioteca de la barriada
Ara que s’acosten les festes de Nadal i que sempre ens cau qualque regalet, no puc estar de suggerir-vos que si no sabeu què heu de demanar als Reis Mags o al Pare Noel (tant se val els uns o l’altre), no dubteu a demanar un bon llibre. De raons, n’hi ha bastants: passareu una bona estona, descobrireu coses que no sabíeu, riureu (o plorareu), o passareu por, o admirareu il·lustracions i vinyetes precioses, o... En cas que no us basti tot això, ni us acabi de convèncer, us citaré un proverbi àrab que diu “un llibre és com un jardí que es duu a la butxaca”. I si encara no estau convençuts, mirau aquesta altra cita de l’escriptor J. L. Borges: “Sempre vaig imaginar que el paradís seria alguna mena de biblioteca”.

Ho pensareu? Val la pena.

Parlant de biblioteques, l’altre dia amb els alumnes de 1r A vàrem anar a fer un voltoi per la del Polígon de Llevant. Només hi poguérem estar una estona, però ens va bastar per saber com funcionen aquests espais plens de lectura i màgia i com ho hem de fer per demanar un llibre en préstec. Si no hi heu anat mai (a aquesta o qualsevol altra biblioteca) i voleu saber com són, teniu dues opcions: anar-hi vosaltres mateixos o llegir alguna de les impressions dels vostres companys de 1r A.

BONES FESTES I BONES LECTURES!

La primera vegada que vaig anar a una biblioteca

La primera vegada que vaig anar a una biblioteca, vaig anar-hi amb un amic de l'escola, tenia referències del que seria una biblioteca però em va impactar molt veure una biblioteca...

Tenia molta curiositat perquè dins hi havia molt de silenci i m'agradava aquell silenci, també hi havia molts de llibres classificats en prestatgeries, un ordinador i una dona que s'encarregava de vigilar i mantenir l'ordre a la biblioteca.

Em sentia molt nerviós, no sabia què fer. No sabia si llegir un llibre o posar-me en els ordinadors com el meu amic... Al final vaig llegir un llibre, em va agradar molt. Per això, vaig preguntar a l'encarregada de la biblioteca si me’l podria prestar, em va dir que abans havia de fer-me el carnet. Després de fer-me'l me’n vaig endur el llibre.

Em va agradar moltíssim aquella biblioteca...

Gerson Barajas (1rA)

La primera vegada que vaig anar a la biblioteca em varen dir que no fes renou i que no parlàs fort. En canvi, podia anar a l'ordinador, podia llegir llibres, enciclopèdies i podia fer els deures i estudiar; però tot això en silenci. Et pots fer soci de la biblioteca si dus una foto teva i un carnet d'identitat.

Les primeres vegades, vaig anar a la biblioteca del Molinar i a la del Coll d'en Rabassa. Són molt grans. Es divideixen en diferents seccions: juvenil, infantil... Això és una BIBLIOTECA. VISITA-LA!

Clàudia Tàrraga (1r A)

La primera vegada que vaig anar a una biblioteca va ser quan jo tenia 7 anys. M'hi varen dur les meves germanes i la meva mare. Quan vaig entrar a aquell lloc tan gran amb tants de llibres, ordinadors, revistes, diaris, etc., em vaig quedar parada perquè no sabia què mirar... hi havia tantes coses, que no sabia per on començar. Vaig seure a una taula i vaig dir a la bibliotecària “Puc mirar un llibre?”. I em va contestar: “És clar que sí, nineta.” Em va acompanyar a cercar-lo (el que jo volia) i va ser La bella i la bèstia. Me'l vaig llegir súper ràpid perquè era de Disney i m'encanta. Després vaig agafar-ne un altre i no el trobava. La bibliotecària em va dir: “No el trobes?” I jo li vaig dir que sí. Ella em va dir quan cercàs llibres sempre havia de mirar on deia “Disney” o coses així. I sabria on anar a estudiar quan ho necessitàs. Això és tot!

Laura Nicolau (1r A)

 Vicenta Vila i alumnes de 1r d'ESO A

dilluns, 19 de desembre del 2011

Les festes de Nadal

Nadal a diferents països
 
Nadal a Bulgària

Bon Nadal = Весела Коледа

Per Nadal es passen el dia cuinant, posant un arbre de Nadal, ple d'ornaments i llumetes, traient la neu d'on pugui molestar i els nins jugant amb la neu i esperant al Pare Noel, ja que no hi ha Reis Mags.

Els petits búlgars que formulen els seus desitjos, peticions i vots per Nadal ho fan en la mateixa forma en què ho solen fer els nins pel món.
Els nins búlgars poden fer preguntes directes al Pare Noel per mitjà del seu lloc web favorit. Molts de nins juguen amb la neu, tiren petards i surten amb tots els amics cantant pels carrers; la gent que els sent, si volen, s'hi poden unir.

Origen:
La nit de Nadal:
Al meu país se celebra la nit de Nadal en dos dies: 25 i 26 de desembre. La raó de celebrar el dia de Nadal en dos dies és deguda a la prohibició de practicar la religió durant l'època comunista, per això es va inventar una festa diferent i sospitosament semblant a la de Nadal, però celebrada l'endemà. Després de la caiguda del comunisme, s'ha celebrat Nadal, però també s'ha conservat "el dia després". Es passen gairebé tot el dia cuinant, han de ser com a mínim 7 menjars diferents sense carn ni lactis. Fruits secs, compota de peres o pomes, una mena de bolles de col farcides d'arròs amb espècies, mel, un pa especial (que tarda 5 hores a preparar-se- i on s'amaga una moneda. Se suposa que el qui la trobi tendrà sort aquest any), mongetes cuinades d'una manera especial, amb un munt d'espècies...

La nit de Cap d'Any:
  A la taula de cap d'any dels búlgars tot són plats sense carn ni greix animal. I el seu nombre és obligatòriament senar. Habitualment els menjars són 9, però segons la zona de Bulgària, podrien ser 7 o 11.
La taula no s'aixeca en tot el Cap d'Any, perquè la Mare de Déu i els sants puguin tastar les delícies servides, en cas que baixin del cel... I també per convidar els viatgers que poguessin tocar a la porta a la recerca d'aixopluc.
Cada menjar del menú nadalenc té un significat simbòlic i fa referència a alguna cosa concreta.
Sinan (3r C)
 
Nadal a la República Dominicana

A la República Dominicana, Nadal es comença a manifestar a finals d'octubre amb la brisa de la tardor, a més dels ornaments, decoracions ... Al país, per tradició des de dia 10 d'octubre comencen escoltar-se les cançons nadalenques. Les institucions públiques i privades, des d'inicis del mes de desembre, comencen a fer la festa nadalenca dels empleats, on aquests comparteixen, ballen i fan rifes. A més, es preparen dinars i sopars. A la República Dominicana, a diferència d'altres països, a la representació de l'arribada del Bon Jesús se l'anomena “Nacimiento”, i apareix representat amb figures (el Bon Jesús, la Mare de Déu, els pastors, un ase i un pessebre) que es fan de fang o s'adquireixen en establiments comercials. Els dominicans absents (dominicans/es que arriben de l'estranger) vénen carregats de regals per a tothom.

El Sopar de la Nit de Nadal
La famosa “Telera” (pa que fa aproximadament 30 polzades), el porc rostit, la cuixa de porc al forn, gall dindi, pollastre i el “Moro de guandules”, tenen el seu espai a la taula, igual que les llepolies i “coquitos”, les fruites com pomes i raïm.
Un altre plat que mai falta, que és molt acolorit, és l'amanida russa (fet a base de vegetals bullits, ous, maionesa i fruites).
Abans o DURANT el sopar nadalenc, algunes persones cremen encens, per purificar el cos o allunyar els mals esperits. Altres es donen un bany de fulles.


Taina Pérez (3rA)


NADAL A BOLÍVIA

BON NADAL: Sumaj kausay kachun Navidad ch'sisipi 
(quítxua)

COSTUMS:
L'època de Nadal a Bolívia és molt especial, desembre és el mes en què les llars bolivianes s'omplen de l'esperit nadalenc, ja que s'adorna l'arbre de Nadal i el naixement del Bon Jesús acompanyat dels seus pares Josep i Maria, els Reis Mags i els animals de l'estable.
El Nadal a Bolívia s'inicia amb molt d'entusiasme, els darrers dies de novembre, posant els naixements fets de manera artesanal, en general a Bolívia s'estila molt confeccionar cada peça de forma única a altres naixements. Els llums nadalencs als balcons i finestres adornen tots els carrers. A les esglésies de les ciutats de Bolívia se celebra la Missa de Nadal (un dia abans del Nadal), en general els naixements que es tenen a les llars són portats perquè siguin beneïts.
En general es fan campanyes nadalenques per lliurar als nins un present el dia 24, i el 25 es realitzen xocolatades a les places.
Al dia següent es desdejuna amb moltes “masitas” com els bunyols (alguna cosa així com rosquilles remullades en mel), amb “chanbergos” (com bunyols però una mica més durs i dolços), un “panetón” que té panses, fruita abrillantada, ametla, etc. i també unes “sopaipillas”, s'assemblen a un “alfajor”, tots aquests plats porten com a base una bona xocolata.
 Jheny Gandarillas (3rC)

dissabte, 17 de desembre del 2011

Excursió

Els alumnes de 1r d'ESO visiten la fàbrica Quely i el museu de Sant Antoni i el Dimoni

Els alumnes de 1r d'ESO del nostre centre feren una sortida dimarts dia 13 de desembre. Sortiren de l'institut a les 9:00 hores i anaren cap a Inca, a visitar al fàbrica Quely. Després continuaren fins a sa Pobla per visitar el Museu de Sant Antoni i el Dimoni i el Museu de la Jugueta. Aquí teniu diverses fotografies que ens han fet arribar d'aquestes visites.

dilluns, 12 de desembre del 2011

Decoració de Nadal

Aquí teniu algunes fotografies dels alumnes de 1r d'ESO i PALIC realitzant la decoració de Nadal. Estan confeccionant els Reis d'Orient, íntegrament amb materials reciclats. Tot això dirigits i ajudats per la professora del departament de català Maria Quetglas.

FEIS UN CLIC DAMUNT LES IMATGES PER VEURE-LES AMPLIADES.

dissabte, 10 de desembre del 2011

Tallers

Dia 22 de desembre es duran a terme a l'IES Antoni Maura diferents activitats: els alumnes de l'optativa de teatre de 1r i 2n d'ESO faran una representació, taller de coques de torró, taller de neules i altres ornaments de Nadal, etc. També, com hem vengut anunciant, es farà el mercadet solidari dia 21 i el mateix dia 22. Recordau que fins dia 16 podeu dur objectes per al mercadet: roba, sabates, bijuteria, juguetes, etc.

Animau-vos a participar-hi.

Aquí teniu la informació d'alguns tallers:




dijous, 1 de desembre del 2011

Comissió de Solidaritat

Joan Miralles: "El projecte més immediat és el mercat solidari que es durà a terme els dies 21 i 22 de desembre"
Joan Miralles és el coordinador de la Comissió de Solidaritat de l'IES Antoni Maura. Està formada per professors de diferents departaments i va ser creada el curs passat. Pròximament duran a terme el Mercadet Solidari, concretament els dies 21 i 22 de desembre.

-Què és la Comissió de Solidaritat?
La nostra comissió va ser creada el curs passat com a requisit per formar part de la Xarxa de Centres Educatius Solidaris que, promoguda pel Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació té per objectiu apropar l'educació per al desenvolupament i la solidaritat als centres educatius de Mallorca.
Concretament, és una comissió del centre que té per objectiu sensibilitzar la comunitat educativa sobre l'actual relació nord-sud marcada per uns països enriquits i uns empobrits així com fer accions solidàries que permetin mitigar aquestes desigualtats.

-Quins són els seus membres?
Els membres són professors de diferents departaments i encara que hi ha un grup fix, hi ha molts de professors i alumnes que col·laboren esporàdicament d'una o altra manera: donant idees, treballant els diferents materials que posam a l'abast (exposicions, materials pedagògics etc.) i com no, duent coses per al mercat solidari.

-Quins projectes teniu en marxa?
El més immediat és el mercat solidari que es durà a terme els dies 21 i 22 de desembre; també pensam fer una exposició i una xerrada sobre la realitat de Nicaragua.
Més endavant tenim previst fer tallers i diferents campanyes que ens ajudin a conèixer aquesta realitat nord-sud de la qual parlàvem al principi. Estam oberts evidentment a les propostes i col·laboració de tothom.

-On van els doblers que es recapten en les activitats que es duen a terme?
Nosaltres enviam els diners al Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, que té un projecte de cooperació amb una escoleta d'educació infantil de Nicaragua (Cristo Rey, de San Lucas). La seva feina és vetllar per al bon desenvolupament del projecte i garantir que els diners es destinen a allò aprovat. 
Nahomi i Alejandra (3rC) 

MERCADET SOLIDARI. 
Podeu dur bijuteria, roba, etc. per al mercadet solidari. Teniu fins a dia 16 de desembre.