Cercar en aquest blog

dilluns, 19 de desembre del 2011

Les festes de Nadal

Nadal a diferents països
 
Nadal a Bulgària

Bon Nadal = Весела Коледа

Per Nadal es passen el dia cuinant, posant un arbre de Nadal, ple d'ornaments i llumetes, traient la neu d'on pugui molestar i els nins jugant amb la neu i esperant al Pare Noel, ja que no hi ha Reis Mags.

Els petits búlgars que formulen els seus desitjos, peticions i vots per Nadal ho fan en la mateixa forma en què ho solen fer els nins pel món.
Els nins búlgars poden fer preguntes directes al Pare Noel per mitjà del seu lloc web favorit. Molts de nins juguen amb la neu, tiren petards i surten amb tots els amics cantant pels carrers; la gent que els sent, si volen, s'hi poden unir.

Origen:
La nit de Nadal:
Al meu país se celebra la nit de Nadal en dos dies: 25 i 26 de desembre. La raó de celebrar el dia de Nadal en dos dies és deguda a la prohibició de practicar la religió durant l'època comunista, per això es va inventar una festa diferent i sospitosament semblant a la de Nadal, però celebrada l'endemà. Després de la caiguda del comunisme, s'ha celebrat Nadal, però també s'ha conservat "el dia després". Es passen gairebé tot el dia cuinant, han de ser com a mínim 7 menjars diferents sense carn ni lactis. Fruits secs, compota de peres o pomes, una mena de bolles de col farcides d'arròs amb espècies, mel, un pa especial (que tarda 5 hores a preparar-se- i on s'amaga una moneda. Se suposa que el qui la trobi tendrà sort aquest any), mongetes cuinades d'una manera especial, amb un munt d'espècies...

La nit de Cap d'Any:
  A la taula de cap d'any dels búlgars tot són plats sense carn ni greix animal. I el seu nombre és obligatòriament senar. Habitualment els menjars són 9, però segons la zona de Bulgària, podrien ser 7 o 11.
La taula no s'aixeca en tot el Cap d'Any, perquè la Mare de Déu i els sants puguin tastar les delícies servides, en cas que baixin del cel... I també per convidar els viatgers que poguessin tocar a la porta a la recerca d'aixopluc.
Cada menjar del menú nadalenc té un significat simbòlic i fa referència a alguna cosa concreta.
Sinan (3r C)
 
Nadal a la República Dominicana

A la República Dominicana, Nadal es comença a manifestar a finals d'octubre amb la brisa de la tardor, a més dels ornaments, decoracions ... Al país, per tradició des de dia 10 d'octubre comencen escoltar-se les cançons nadalenques. Les institucions públiques i privades, des d'inicis del mes de desembre, comencen a fer la festa nadalenca dels empleats, on aquests comparteixen, ballen i fan rifes. A més, es preparen dinars i sopars. A la República Dominicana, a diferència d'altres països, a la representació de l'arribada del Bon Jesús se l'anomena “Nacimiento”, i apareix representat amb figures (el Bon Jesús, la Mare de Déu, els pastors, un ase i un pessebre) que es fan de fang o s'adquireixen en establiments comercials. Els dominicans absents (dominicans/es que arriben de l'estranger) vénen carregats de regals per a tothom.

El Sopar de la Nit de Nadal
La famosa “Telera” (pa que fa aproximadament 30 polzades), el porc rostit, la cuixa de porc al forn, gall dindi, pollastre i el “Moro de guandules”, tenen el seu espai a la taula, igual que les llepolies i “coquitos”, les fruites com pomes i raïm.
Un altre plat que mai falta, que és molt acolorit, és l'amanida russa (fet a base de vegetals bullits, ous, maionesa i fruites).
Abans o DURANT el sopar nadalenc, algunes persones cremen encens, per purificar el cos o allunyar els mals esperits. Altres es donen un bany de fulles.


Taina Pérez (3rA)


NADAL A BOLÍVIA

BON NADAL: Sumaj kausay kachun Navidad ch'sisipi 
(quítxua)

COSTUMS:
L'època de Nadal a Bolívia és molt especial, desembre és el mes en què les llars bolivianes s'omplen de l'esperit nadalenc, ja que s'adorna l'arbre de Nadal i el naixement del Bon Jesús acompanyat dels seus pares Josep i Maria, els Reis Mags i els animals de l'estable.
El Nadal a Bolívia s'inicia amb molt d'entusiasme, els darrers dies de novembre, posant els naixements fets de manera artesanal, en general a Bolívia s'estila molt confeccionar cada peça de forma única a altres naixements. Els llums nadalencs als balcons i finestres adornen tots els carrers. A les esglésies de les ciutats de Bolívia se celebra la Missa de Nadal (un dia abans del Nadal), en general els naixements que es tenen a les llars són portats perquè siguin beneïts.
En general es fan campanyes nadalenques per lliurar als nins un present el dia 24, i el 25 es realitzen xocolatades a les places.
Al dia següent es desdejuna amb moltes “masitas” com els bunyols (alguna cosa així com rosquilles remullades en mel), amb “chanbergos” (com bunyols però una mica més durs i dolços), un “panetón” que té panses, fruita abrillantada, ametla, etc. i també unes “sopaipillas”, s'assemblen a un “alfajor”, tots aquests plats porten com a base una bona xocolata.
 Jheny Gandarillas (3rC)