Cercar en aquest blog

dijous, 20 de desembre de 2012

Nadal a diferents païsosNADAL

Arriben les festes de Nadal!!! Ara ens toca descansar i celebrar aquestes festes amb la família. Però el Nadal no se celebra exactament igual a tots els països. Els alumnes de Processos ens han contat algunes tradicions i costums dels seus llocs d'origen.

Nadal és una festa coneguda a tot el món i molt important per a molta gent, sobretot per als nins petits, ja que és una festa on Papà Noel i els Reis Màgics els fan una visita i els deixen molts de regals. Però si no te portes bé durant l'any, no te duen regals, sinó carbó.
Per a jo el Nadal és meravellós per moltíssimes raons: ajuntar-se amb tota la teva família dins d'una sala, fer ninots de neu amb els meus germans i cosins petits, emocionar-te quan veus les cares d'alegria dels nins petits quan obrin els regals o allò que és típic: veure els nins petits sortir del llit per veure si Papà Noel es beu la llet i es menja les galletes.
Aquest 2012 serà molt difícil celebrar el Nadal, ja que amb les retallades i tot això han llevat la paga doble i amb aquesta crisi moltíssims de nins a penes tendran regals enguany; però per a molta gent, el més important no són els regals o el menjar de Nadal, a aquesta gent li sobra amb el fet d'estar amb la seva família i a jo, també.
MOLTS D'ANYS I BON NADAL PER TOTS!!
Alicia Tugores

***
El Nadal a Romania
El Nadal en el meu país és gairebé igual que aquí.
Allà, dia 6 de desembre se celebren els Reis. Després, el 25 de desembre el Papà Noel. La nit de Nadal en el meu país se reuneixen tots els familiars i se fa una celebració; es menja una cosa que es diu “sarmale”: és un menjar que està fet d'arròs i carn de vaca. Després es balla i al final se celebra amb focs artificials.
El Nadal és una festa meravellosa, que és aprofitada per estar tots en família, amb els pares i els nins. Tot és una festa que t'emociona molt.
Esper que el 2013 sigui millor.
Denisa Niculai
***

Nadal al meu país: Uruguai
Encara que és estiu allà, els uruguaians fan tot el possible per fer el Nadal amb l'esperit més fred possible. Els centres comercials són decorats amb garlandes, trineus i neu falsa, les tendes venen capells i vestits de Papà Noel, encara que faci molta calor. També hi ha focs artificials que són molt bonics. No hi ha cap menjar que es faci solament per a aquesta festa, però les padrines preparen des del dematí les bones  menjues que es fan. El que no pot faltar és l'esperit nadalenc.
Nico Costa

***
 EL NADAL AL MEU PAÍS
El Nadal a Equador és  meravellosament guapo. El Nadal inunda de colors balcons, finestres, arbusts, etc... També posam el pessebre. La Nit de Nadal es reuneix tota la família, fins i tot la més allunyada. El que solem menjar és: pollastre rostit amb farcit de panses, púding de xocolata i pa de pasqua. Abans de les dotze de la Nit de Nadal, la família equatoriana es reuneix per donar la benvinguda al Bon Jesús, enmig d'abraçades, brindis, música dels èxits de l'any. Els nins entusiasmats esperen rebre els seus regals aquesta matinada. En general, al dematí següent es reuneixen als parcs a jugar amb les noves juguetes entre rialles i alegria. La nit de Cap d’any se celebra amb “Camaretas”, és a dir, es fan uns ninots plens de petards  i es cremen al carrer.
Génesis Semisterra

***

Nadal a Equador
Què és el Nadal?
És una festa del cristianisme en la qual celebram el naixement del Bon Jesús.
Com se celebra al meu país el Nadal?
Al meu país, el Nadal té diferents fases per celebrar-lo. Les primeres setmanes de desembre es reuneixen els familiars per parlar-ne i muntar l´arbre de Nadal i el naixement.
La segona festivitat és “La Novena” que se celebra des del dia 15 fins al 24 de desembre, aquesta festivitat consisteix en què cada nit des del dia 15 al 24 es resa al Bon Jesús i es berena de xocolata amb llet.
Després ve el sopar de la Nit de Nadal, dia 24 de desembre. Es  reuneix la família per sopar tots junts. La tradició és menjar indiot farcit o pollastre amb salses a base de prunes, ensalades o qualque tipus d'arròs amb formatge, blat de les Índies i, per suposat, vi.
La quarta part consisteix a cremar uns ninots: els omplim de petards i després els feim explotar. Aquesta tradició és típica de la Nit de Cap d’Any.
Joset Murillo

***

Al nostre país se celebra decorant la casa amb adornaments nadalencs, amb un arbre amb bolles. Dia 24 normalment es fa un sopar amb embotits, dos plats més i després qualque cosa dolça, que solen ser torrons o altres postres típiques de Nadal. A les 12 feim el pare Noel, recollim els regals de l’arbre i cantam cançons de Nadal. Dia 25 feim un dinar amb el menjar que ha sobrat de la nit anterior i seguim recollint més regals. Dia 26 sortim a sopar fora; dia 31 feim un sopar i a les 12 menjam el raïm. Comença un any nou!!! Dia 1 de gener anam a dinar fora. Dia 5 de gener a l’horabaixa alguns pares amb els fills van a veure la cavalcada dels Reis Mags. Alguns nins la miren per la televisió i dia 6 el nins van a les cases dels seus familiars i recullen els regals que els han deixat els Reis.
Lorena Páez (3rC)