Cercar en aquest blog

dijous, 17 de gener de 2013

Sant Antoni

SANT ANTONI

Aquests dies se celebra la festa de Sant Antoni a molts de pobles de Mallorca. Els alumnes de Processos hem cercat informació sobre qui era aquest sant, quin és l'origen d'aquesta festa, etc.
També aquests dies se celebren a Palma les festes de Sant Sebastià.
Enguany, a diferència d'altres anys, no hem celebrat a l'institut la festa de Sant Antoni. És una llàstima, ja que era una festa que ens agradava molt i ens ho passàvem molt bé, amb les persecucions dels dimonis i torrant botifarrons, salsitxes...

Sant Antoni Abat

Va ser un monjo cristià que va estar apartat de la societat, és considerat el patró dels animals de peu redó i, per extensió, de tots els animals domèstics i de les persones que treballen transportant mercaderies, usant bèsties de càrrega com el cavall, el ruc, la mula o el bou. Hi ha una llegenda que explica que era un gran amic dels animals i, quan en veia un de ferit el cuidava; així va ser amb un porc, que per mostrar-li el seu agraïment el va acompanyar la resta de la vida.

En honor a Sant Antoni se celebra una festa dia 17 de gener i es beneeixen els animals a les esglésies.

A molts de pobles de Mallorca, com sa Pobla, Artà o Sant Joan, el dia de Sant Antoni és festiu, i a més, a la resta de localitats on no ho és, també se celebra de manera esplèndida, congregant als seus carrers multitud de gent que es reuneix al voltant dels foguerons, comparteix balls amb el Dimoni o acudeix a l'església amb els seus animals perquè rebin la benedicció (Beneïdes) del benevolent Sant Antoni .

Sant Sebastià

Sant Sebastià és el patró de Palma. Es diu que va salvar a tota l'illa de la pesta. Es fan festes en el seu honor, hi ha concerts, foguerons i torrades.

Joset Murillo, Génesis Semisterra, Alicia Tugores, Nico Costa