Cercar en aquest blog

dimarts, 18 d’octubre del 2011

Festa de les Verges

El pròxim dijous 20 d'octubre se celebrarà a l'IES Antoni Maura la tradicional festa de les Verges, durant els esplais. Es vendran bunyols i clavells, on podreu posar un missatge. Els doblers recaptats seran per al viatge d'estudis de 4t d'ESO. 
Esperam la vostra participació.
Els alumnes de Processos de Comunicació hem fet un resum de l'origen i les tradicions d'aquesta festa. Aquí el teniu:

La nit de 20 d´octubre els carrers s´omplen de grups joves. La tradició popular ha convertit la revetla, dia 20 d’octubre, en una festa en què les al·lotes fadrines, per agrair la serenata que els dediquen els jovençans, els conviden a entrar dins ca seva per menjar bunyols i  beure vi dolç, encara que alguns han estat rebuts, més d’una vegada, amb poalades d’aigua pel cap i han acabat ben remulls, com a “càstig” per la seva penosa veu. Tot i que els bunyols més tradicionals són els elaborats amb patata i moniato, també es consumeixen farcits de nata, crema o trufa. 
La festa havia estat molt més popular que no ara i en l’actualitat tant als pobles com a la Ciutat de Palma, la festa es conserva al voltant de la tradició de fer bunyols.


Origen de la festa

Aquesta antiga tradició coincideix amb la vigília de Santa Úrsula i les 11.000 verges. Al segle IV el rei de Britània (Anglaterra) va prometre la seva filla Úrsula en matrimoni. Ella es negava rotundament per diferències religioses, per la qual cosa va demanar tres anys per poder peregrinar a Roma; amb ella varen viatjar 10 companyes més. De retorn del seu pelegrinatge, les verges varen anar a caure en mans dels huns "bàrbars". Úrsula i les seves companyes varen morir per defensar la seva virginitat, per la qual cosa amb el temps seria elevada als altars com Santa Úrsula. L’any 1106 es trobaren les relíquies d’aquestes verges, martiritzades pels huns devers l’any 453. La invocació a aquesta verge es va propagar des d’Alemanya cap a tot Europa arran de la troballa. Ara bé, per justificar la llegenda, la tradició ha convertit aquestes 11 verges en 11.000. 

Informació elaborada per: Andrés Romero, José Heredia, Sinan, Nahomi,
Alejandra i Josep Pol